Kolidar „Zaječarac“

1897.godina,  Feliks Kanic, putopisac:

Zaječar je  najbogatija varoš u Srbiji  posle Beograda.

Zaječar – Stare knjige, posebno one iz zaječarskih knjižnica između 1836. i 1918. godine,izuzetno su svedočanstvo kulturnog identiteta grada. Preko deset godina njih temeljno proučava Karmen Gnječ Mijović, profesionalni bibliotekar u penziji. Tako je nastao njen obimni Katalog starih knjiga na 400 stranica, sa 12 registara i 25 dopuna velikoj Srpskoj bibliografiji. Autorka ovako ostavlja dragocen trajni zapis o izuzetno burnom razvoju Zaječara, od njegovog oslobođenja od Turaka, 1833.godine, do završetka Prvog svetskog rata, 1918.godine.

Tako saznajemo da je 1834.godine osnovana Timočka eparhija sa sedištem u Zaječaru, 1835.godine Zaječar je dobio osnovnu školu, 1836.ovde je počela da radi gimnazija, među prve četiri u Srbiji, a 1884.godine ili 1885. pojavio se kalendar „Zaječarac”, verovatno prva štampana knjiga u ovom gradu.

Prvi prenumeranti na prve retke knjige u tek oslobođenoj Srbiji pojavili su se u Zaječaru još 1834, a 1870.godine Zaječar je po broju pretplatnika na knjige bio na drugom mestu u Srbiji, odmah posle Beograda. Veliki broj pretplatnika imala je u Zaječaru i Srpska književna zadruga, čija štampana dela se pojavljuju 1892.godine, a među prvima na njih počinju da se pretplaćuju članovi Zemljoradničke zadruge u zaječarskom selu Planinici.

To ne iznenađuje s obzirom na to da je 1897.godine i Feliks Kanic zapisao kako je Zaječar, koji je te godine posetio, najbogatija varoš u Srbiji, posle Beograda. Kasnije će i Jeremija Živanović u „Politici”, 23.maja 1937.godine, povodom stote godišnjice zaječarske gimnazije, zapisati da je na poletni razvoj Zaječara uticalo i to što je gimnazija „imala za nastavnike naše najbolje školske radnike”. U tri njene knjižnice (profesorskoj, đačkoj i knjižnici đačkih udžbenika) bilo je 1913.godine 3.907 knjiga. Uprkos tome što je u vreme srpsko-turskih ratova od 1876.do 1878.godine ceo Zaječar bio popaljen i sravnjen sa zemljom.

To se ponovilo i u vreme Prvog svetskog rata, kada su Zaječar i njegove kulturne institucije rušili i palili bugarski okupatori. Ipak, u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković”, biblioteci Istorijskog arhiva „Timočka krajina” i Narodnom muzeju, Karmen Gnječ Mijović pronašla je 1.367 starih knjiga numerisanih u kontinuitetu i sve je njih iskusna popularna bibliotekarka obradila po najsavremenijim bibliotečkim pravilima. Recenzent knjige dr Aleksandra Vraneš kaže da će ovaj Katalog,sa svim svojim registrima, nastao kao rezultat dugogodišnjeg strpljivog stručnog rada, biti od izuzetnog značaja svima koji će u budućnosti proučavati kulturnu prošlost Zaječara.

RAZVITAK

Autorka je u ovom poduhvatu koristila i veliko iskustvo koje je stekla praveći i dve opsežne bibliografije poznatog zaječarskog časopisa „Razvitak”. Do sada je izašlo 230 brojeva ovog uglednog časopisa, koji je 1961. godine osnovao pesnik Tomislav Mijović i uređivao ga sve do 2007. godine. Dugogodišnji urednik časopisa je suprug autorke Kataloga i urednik ove njene knjige, a izdavači su zaječarski Narodni muzej i Istorijski arhiv „Timočka krajina”.

Autorka Kataloga kaže da joj je u pisanju ove knjige izuzetno koristila Spomenica zaječarske gimnazije iz 1936. godine koju je, povodom stote godišnjice ove najstarije timočke škole, napisao njen dugogodišnji direktor Milan Cvetinčanin. Ta knjiga joj je, veli, bila izuzetno pouzdan putokaz u traganju, a veliku pomoć pružila joj je i Slobodanka Stojanović Beba, bibliotekar u Istorijskom arhivu „Timočka krajina”. Ipak, veoma žali što do sada nije razjasnila gde je nestao kalendar „Zaječarac”. Pomenuti profesor Cvetinčanin navodi u Spomenici da je kalendar postojao i da je u njemu pored kalendarskog dela bilo i podataka o vašarima, starim i novim merama, ali i anegdota, dosetki i kratkih šaljivih pričica. Nestao je nekuda netragom, a Karmen želi da ga nađe kako bi mogla da potvrdi da je to najstarija štampana knjiga u Zaječaru, nastala 1884. ili 1885. godine u štampariji Milisava Nikolića Jagodinca.

Ukoliko u tome ne uspe, ostaće da važi ono što je zapisano u 13. knjizi obimne Srpske bibliografije (1868-1944) da se u štampariji Milisava Nikolića Jagodinca 1886. godine kao prva štampana knjiga pojavila pesmarica „Junačke pesme i vrline srpskih boraca u ratu srpsko-turskom 1876-1878 godine”, koju je „spevao i napisao Milenko Petković Vlasotinčanin”.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: